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国際健康開発研究所所長の家森幸男教授が文春新書『80代現役医師夫婦の賢食術』を出版しました。

2023/07/03

English below. 

 

武庫川女子大学国際健康開発研究所所長 家森幸男教授が新書『80代の現役医師夫婦の賢食術』(文藝春秋、2023年6月20日発行)を出版しました。

 

家森教授は、約40年にわたり世界25か国61地域を訪れ、約1万4000人の尿や血液のデータを集め、食と健康を研究。魚介類や大豆の摂取が健康長寿を伸ばし、それらを多く摂取できる和食を食べている日本人に極端な肥満が少ないことを明らかにしました。和食は塩分が多いことが欠点ですが、塩の害を打ち消すカリウム、カルシウム、マグネシウムなどが多く含まれるヨーグルトをプラスすれば、「世界最高の健康長寿食になる」と提唱。家森教授が1986年に当時のジョージアから持ち帰ったヨーグルトは、「カスピ海ヨーグルト」として知られています。

 

本書では昼食を「一日一膳」の機会ととらえ、家森教授の妻で現役小児科医の百合子さんの作る約30品目の健康長寿弁当を紹介しています。百合子さんは開業医として働きながら家族の食生活を支え、夫婦で「世界最高の健康長寿食」を実践しています。対談では家森教授自身も、野菜を“レンジでチンする”手軽な蒸し料理で「適塩」の調理を実践していることなどが軽妙なやりとりで語られます。「三食すべてと考えると負担になるが、昼食一食をヘルシーランチに替えるだけで、健康効果が上げられる」と呼びかけています。

 

新書での発行について家森教授は、「読みやすく、手軽に生活に取り入れてもらいやすい内容に努めました。大豆や魚を食べると、葉酸や善玉コレステロールも増え、動脈硬化や認知症を抑える効果があります。本書の『賢食術』を参考に、若い頃から健康長寿を実践していただきたい」と話しています。

 

国際開発研究所では、学術調査や研究を社会に還元することを目的に、生活習慣病を抑え健康寿命を延ばすための有効な知識を正確に伝え、日常生活に取り入れていく提案をしています。

2008年からは、当時の研究所の講師が立ち上げた「Healthy+の食育活動」と題し、西宮市の団地や幼稚園、食品企業と連携した食育活動を行っています。食育レッスンを行う人材「食育先生」を319人育成。その後、武庫川女子大学のオープンカレッジでも家森教授が継続して講師を務め、各種食育講座の参加人数は4900人を超えました。

家森教授は、「研究所では、今後も地域の薬局やスーパーマーケット等と連携を進め、良い食習慣を広げる環境づくりを進めていきます。最大規模の女子大学の研究所として、女性の健康についても世界に発信していきます」と力強く語りました。

 

Prof. Yukio Yamori, Director of Mukogawa Women's University Institute for World Health Development, published a new book "The Wise Eating Technique of an 80-something Doctor and His Wife".

 

Professor Yamori has studied food and health for about 40 years, visiting 61 regions in 25 countries around the world and collecting urine and blood data from about 14,000 people. He found that the intake of seafood and soybeans increases healthy longevity, and that Japanese people who eat Japanese food, which is rich in these foods, are less likely to be extremely obese. The high salt content of Japanese food is a drawback, but if yogurt, which contains high levels of potassium, calcium, and magnesium, is added to the diet to counteract the harmful effects of salt, it can be "the world's best diet for health and longevity," he proposed. The yogurt that Professor Yamori brought back from then Georgia in 1986 is known as Caspian Sea yogurt.

 

This book addresses lunch as an opportunity to "eat one meal a day," and introduces a healthy longevity bento with about 30 items prepared by Yuriko, Professor's wife and a practicing pediatrician. Yuriko supports her family's diet while working as a general practitioner, and together they practice the "world's best healthy longevity diet." In the conversation, Professor Yamori himself talks in a light-hearted manner about his practice of cooking vegetables with "just the right amount of salt" by "microwaving" them in a simple steamed dish. He also encourages his readers to "replace all three meals with a healthy lunch, which may seem burdensome, but just one healthy lunch can improve your health."

 

Professor Yamori commented on the publication of the new book, "I tried to make the content easy to read and easy to incorporate into one's daily life. Eating soybeans and fish also increases folic acid and essential cholesterol, and helps reduce arteriosclerosis and dementia. I hope that people will practice healthy longevity from a young age by referring to the "Wise Eating Techniques" in this book," he said.

 

With the aim of sharing its academic research and studies with society, the Institute for World Health Development accurately conveys effective knowledge on how to control lifestyle-related illnesses and extend healthy life expectancy, and offers suggestions on how to incorporate this knowledge into daily life.

 

Since 2008, the institute has been conducting nutrition education activities, titled "Healthy+ Dietary Educational Activities," launched by the institute's lecturers at that time, in cooperation with housing complexes, kindergartens, and food companies in Nishinomiya City. It trained 319 "Dietary Education Teachers," individuals who were then able to conduct classes on nutrition education. Since then, Professor Yamori has continued to teach at Mukogawa Women's University's Open College, and the number of participants in various nutrition education classes has exceeded 4,900.

 

Professor Yamori said, "The institute will continue to promote cooperation with local pharmacies and supermarkets to create an environment that encourages the spread of good eating habits. As the largest women's university research institute, we will also promote women's health to the world," he said emphatically.

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