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社会情報学部大森ゼミの学生が企画した「丹波篠山の食を巡る日帰りバスツアー」に多くの人が参加しました。

2024/01/23

English below.

 

社会情報学部 大森ゼミの学生が企画した「丹波篠山の食を巡る日帰りバスツアー」のモニターツアーが1月20日、行われ、31人が参加しました。

 

大森ゼミではかねてより兵庫県丹波地方の食資源開発として食のリサーチに取り組んでいます。今回のバスツアーは、兵庫県県民局から「フードツーリズムを実施したい」との依頼を受け、ゼミの3年生4人が考案しました。学生たちは丹波篠山市に何度も通い、「食べるだけでなく、丹波の魅力を体験できるツアーを」と約一年かけてプランを検討。学内で約100人にアンケートを行ってプランを練り上げ、株式会社日本旅行の力を借りて日帰りバスツアーとして実現しました。

 

バスは大阪を出発し、約2時間で丹波篠山市に到着しました。まずは「丹波焼」産地の「陶の郷」で絵付けを体験。その後、築400年の茅葺屋根の古民家レストランで丹波の食材を使った昼食をとり、空中栽培のイチゴ農園で新鮮ないちごを自ら摘んで楽しみました。

 

学生たちはツアーの添乗員としても活躍しました。バスの中で見どころや行程を説明したり、飲料代金の受け渡しをしたり。バスの乗車前後には人数を確認し、参加者一人ひとりに声をかけて写真撮影をするなど、ホスピタリティを発揮していました。

 

モニターツアーであることから、大森ゼミの歴代の卒業生とその友人、家族の参加が目立ちました。友人と参加していた卒業生の岡恵さんは「食事も絵付けもいちご狩りも楽しくて素晴らしい内容。学生の企画力、やり遂げる力、気配り、すべてに驚きました」と話していました。

 

ツアーに取り組んだ情報メディア学科3年、牟礼明日香さんは「食べるだけでなく、いろいろな体験を通して丹波の魅力と非日常を味わってもらおうと企画しました。大勢の人に参加してもらえ、楽しそうな様子を見てうれしい」と話していました。

 

Many people took part in the 'One-day bus food tour in Tamba Sasayama' organized by students of the Omori seminar of the School of Social Informatics.

 

On 20th of January, 31 people took part in a one-day bus tour of the food of Tamba Sasayama, organized by students of the Omori Seminar in the School of Social Informatics.

 The Omori Seminar has long been involved in food research to develop food resources in the Tamba region of Hyogo Prefecture. The bus tour was devised by four third-year students of the seminar in response to a request from the Hyogo Prefectural Citizens' Bureau to implement food tourism. The students went to Tamba Sasayama many times and spent about a year working out a plan to create a tour that would not only allow people to eat, but also to experience the attractions of Tamba. A questionnaire was sent to about 100 respondents on campus to formulate a plan, which was then made into a one-day bus tour with the help of Nippon 0 Travel Co.

The bus departed from Osaka and arrived in Tamba Sasayama in about two hours. First, they experienced painting at the pottery production centre of 'Tamba-yaki', 'Tou-no-Sato'. Afterwards, they had lunch at a 400-year-old thatched-roofed old private house restaurant using Tamba ingredients, and enjoyed picking fresh strawberries themselves at an aerial strawberry farm.

The students also acted as tour guides. They explained the highlights and itinerary on the bus and handed over the beverage money. They showed their hospitality by checking the number of people on the bus before and after boarding, and by talking to each participant and taking photos.

Asuka Mure, a third-year student at the Department of Information and Media Studies, who worked on the project, said: 'We planned this event not only to eat, but also to let people experience the charm and unusualness of Tamba through a variety of experiences. I am glad to see so many people participating and enjoying themselves".

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